Menu2

Zawód barman

Zawód barmana to jedna z najlepszych możliwości szybkiego zarobku dla młodych osób bez doświadczenia.

W Polsce działa około 23 tysięcy barów a przeciętny Polak zostawia w nich 22 złote. Średnio odwiedzamy bary kilka razy w roku, zazwyczaj świętując jakąś okazję.
Sama armia barmanów liczy około 30 000 osób.

 Zawód barman

 

Kto może zostać barmanem?

Praca barmana jest bardzo twórcza – każdy dobry barman musi znać podstawowy kanon drinków i wymagająca. Jest to zawód przede wszystkim dla młodych ludzi o dobrej kondycji , którzy umieją sprawnie i szybko pracować.

 

Jak zostać barmanem?

Zazwyczaj wystarczy wydrukować CV i przejść się po okolicznych lokalach. Jeżeli nie mamy żadnego doświadczenia w pracy za barem to najlepiej jest zacząć od mniejszych i mniej uczęszczanych miejsc gdzie będziemy mogli zdobyć potrzebne doświadczenia.

 

Ile zarabia barman?

To zależy od lokalizacji, miasta, godzin pracy i samego barmana. Średnio pensja to od 2000 złotych do nawet 10 000 złotych wliczając w to napiwki . Napiwki zależą klientów i od pory – po godzinie 12 w nocy prawie każdy zostawia napiwek, które zazwyczaj stanowią podwojenie pensji barmana.

 

Plusy i minusy zawodu barmana

Plusy:

  • Łatwo jest dostać pracę w tym zawodzie
  • Nie jest potrzebne wykształcenie a jedynie obycie
  • Ciekawa praca – w szczególności dla młodych osób
  • Bardzo dobre zarobki

 

Minusy:

  • Praca praktycznie tylko dla młodych (osób powyżej 30 lat praktycznie nie spotyka się w tym zawodzie)
  • Bardzo wymagająca praca jeżeli chodzi o czas i poświęcenie – przez 8 – 12 h musimy cały czas stać na nogach
  • Duża rotacja w większości lokali
  • Codzienne napiwki często stanowiące drugą pensję
  • Zawód barmana nie cieszy się zbyt dużym prestiżem społecznym

 

 

Ciekawostki

Klienci w lokalach zostawiają absolutnie wszystko: telefony, buty, książki, parasolki, aparaty i bardzo często również narkotyki.

Barmani często wydają resztę w kilku monetach – w ten sposób można zwiększyć szansę na dostanie napiwku.

Dawniej popularnym trikiem na oszukiwanie klientów było wkładanie monety do miarki służącej do odmierzanie wódki potrzebnej do przygotowania drinków.

Rozcieńczanie piwa (lanego) wodą jest mitem – ze względu na konstrukcję kegi nie ma możliwości dolania tam wody.

 
 

Podobne artykuły:

, , ,

No comments yet.

Dodaj komentarz

* Copy this password:

* Type or paste password here:

145 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress