Menu2

dietetyk program studiów

Dietetyk zajmuje się prawidłowym i racjonalnym odżywianiem, zwłaszcza w czasie choroby i w specjalnych stanach organizmu ludzkiego. Jego wiedza obejmuje zarówno pochodzenie żywności, jak i proces przygotowania potraw, a także problematykę jej dostosowania do potrzeb organizmu w zależności od jego stanu i wieku.

 dietetyk program studiów

 

Dietetyka – program studiów.
Dietetykę można studiować na akademiach rolniczych lub na akademiach medycznych. Kandydaci mają przed sobą często egzamin wstępny (biologia, chemia) lub decydują przedmioty zdawane na maturze, przy czym preferowane to wspomniana biologia i chemia.

Studia dietetyczne składają się z dwóch etapów: stopnia licencjackiego oraz stopnia magisterskiego.

 

Pierwszy rok studiów:

Na pierwszym roku studenci zapoznają się z dietetyką. Uczą się wówczas podstaw fizjologii człowieka połączonej z anatomią, biochemii, chemii ogólnej z elementami chemii fizycznej oraz mikrobiologii i wirusologii wraz z biologią, genetyką i parazytologią.

Te biologiczno-chemiczne dziedziny to baza, na której studenci zbudują swoją wiedzę o żywności i żywieniu. Muszą więc najpierw poznać technologię wraz z towaroznawstwem żywności oraz podstawy żywienia człowieka.

Ten ostatni przedmiot obejmuje też zajęcia praktyczne w pracowni i polega na nauce sporządzania posiłków.

 

Drugi rok studiów:

Na II roku ważna jest bromatologia (nauka badająca produkty spożywcze pod względem wartości odżywczych i składu) oraz wiadomości o lekach. Uzupełnieniem, ważnym ze względu na przyszłe zadania dietetyka głównie w szpitalnictwie, jest medycyna katastrof, ratunkowa, a także immunologia.

Natomiast takie dziedziny, jak żywienie dzieci i niemowląt czy żywienie ludzi starszych, to wstęp do wiedzy o żywieniu specjalizowanym. Uzupełnia go znana już z I roku pracownia żywienia i dietetyki.

 

Trzeci rok studiów:

Wreszcie na III roku jest medycyna rodzinna – kolejny dział medycyny ważny dla dietetyków, poza tym kliniczny zarys schorzeń, prawo żywnościowe z podstawami ekonomii, choroby zakaźne, a także dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych.

Dietetycy na III roku studiów mają także przedmioty uzupełniające, takie jak statystyka, psychologia, socjologia czy etyka zawodowa. Oczywiście poza pracownią żywienia zaliczają także praktykę w placówkach medycznych.

Po zdaniu egzaminu licencjata można rozpocząć uzupełniające studia magisterskie trwające dwa lata.

 

Powiązane:

,

No comments yet.

Dodaj komentarz

* Copy this password:

* Type or paste password here:

229 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress