Menu2

Kucharz – jak zostać kucharzem, ile zarabia kucharz

„Przez żołądek do serca” a może „Gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść” – które przysłowie najlepiej określa polskich kucharzy? Jacy są, gdzie pracują Ci najlepsi i czym raczą smakoszy polskich restauracji? Kompendium wiedzy na temat zawodu kucharza przedstawiamy poniżej.

 Kucharz   jak zostać kucharzem, ile zarabia kucharz

 

Kucharz – definicja zawodu.

Kucharz zgodnie z definicją to osoba, która przyrządza potrawy w lokalach gastronomicznych dla klientów zgodnie z zamówieniami kelnera bądź według wybranego dania z karty menu. Kucharzowi nie są obce metody obróbki termicznej produktów żywieniowych a najczęściej wykorzystywane z nich to gotowanie, smażenie, duszenie oraz ich pieczenie.

 

Kucharze wczoraj i dziś.

Sama praca kucharza na przestrzeni lat niewiele się zmieniła. Zawód ten od zarania dziejów polega na tym samym, ale na pewno zmieniło się podejście do tej specjalizacji. Niegdyś szef kuchni schowany na zapleczu punktu gastronomicznego tworzył dania według jasno sprecyzowanych przepisów.

kucharz jaka szkoła 150x150 Kucharz   jak zostać kucharzem, ile zarabia kucharzDzisiaj szefowie kuchni to gwiazdy restauracji, są szanowani i zapraszani na główne sale, często oklaskiwani za swoje popisowe dania. Dziś kucharze mają również większą swobodę w wykonywaniu potraw, zawsze do utartego przepisu mogą dodać szczyptę inwencji twórczej.

Obecnie samo gotowanie wyszło z kuchennych czterech ścian i świeci triumfy popularności za sprawą przede wszystkim mediów – programy kulinarne (często prowadzone przez gwiazdy show biznesu, uznane aktorki czy wybitnych aktorów), zawody w gotowaniu czy wreszcie metamorfozy lokali gastronomicznych to tylko kilka propozycji telewizyjnych programów z pichceniem w roli głównej.

Kuchnia staje się coraz bardziej nowoczesna, oprócz typowo tradycyjnych potraw polskich na stołach goszczą dziś potrawy przyrządzane z przepisów zasięgniętych z różnych stron świata – duże znaczenie ma tutaj również duża dostępność składników.

 

Kto może zostać kucharzem?

Zawodowym kucharzem może zostać przede wszystkim osoba kształcąca się w jednej ze szkół gastronomicznych.

W tym zakresie dostępne są już te na poziomie licealnym (uzyskiwany dyplom to „Kucharz małej gastronomii” lub „Technik przetwórstwa żywności”) jak i wyższym.

Ciekawym rozwiązaniem jest również możliwość uzyskania dyplomu na wszelkiego rodzaju kursach, szkoleniach i warsztatach kulinarnych – te nie tylko są dobre dla młodych praktyków tego zawodu, ale również dla każdego, kto chciałby się dokształcić i poznać nowe techniki czy gastronomiczne trendy.

Oprócz wykształcenia dobry kucharz powinien mieć doskonałe wyczucie smaku – to tzw. zmysł kulinarny, który zdefiniować jest trudno.

To swoista smykałka do wykonywania tego zawodu. W tym zawodzie przyda się także z pewnością zmysł dekoracyjny – podanie potrawy w estetyczny sposób to jedna z istotniejszych kwestii oprócz samego smaku dania.

Kucharz to artysta i rzemieślnik w jednym, powinien więc odznaczać się nie tylko autorską twórczością, ale również pracą pod presją czasu i zdyscyplinowaniem. Przyda się też na pewno umiejętność pracy zespołowej.

 

Ile zarabia kucharz?

Średnie zarobki kucharzy mieszczą się w przedziale od 1500 do 3000 zł.

Wszystko zależy od punktu gastronomicznego i samego doświadczenia osoby pełniącej tą funkcję. 10% kucharzy w Polsce zarabia ponad 3500 zł.

Kucharze mężczyźni są nieco bardziej cenieni w tej branży aniżeli kucharki, które mogą liczyć na pensję w granicach 1400 – 2500 zł.

Żadna profesjonalna kuchnia nie ma racji bytu bez pomocy kuchennej. Pracujący na tym stanowisku otrzymują średnio 1200 – 1600 zł.

Najwięcej zarabiają mistrzowie i szefowie kuchni. Te swoiste gwiazdy restauracji zarabiająod 6000 do ponad 10 000 złotych w zależności od lokalu.

 

Gdzie może pracować kucharz?

W każdym punkcie, gdzie serwowane są potrawy. Będą to więc zarówno lokale gastronomiczne takie jak restauracje, puby, bary czy fast foody i przydrożne budki.

Kucharzy nie brakuje również na stołówkach szkolnych i biurowych, pracują również w firmach cateringowych. Stały etat kucharz znajdzie również w hotelach, na salach bankietowych czy w domach weselnych.

 

Jak wygląda codzienna praca kucharza?

chce zostac kucharzem 150x150 Kucharz   jak zostać kucharzem, ile zarabia kucharzZadaniem kucharza na początku jego dnia pracy jest najczęściej analiza dostępnych produktów i zadbanie o realizację ewentualnego zapotrzebowania.

Kolejno kucharz przygotowuje półprodukty do przyrządzenia potraw dostępnych w karcie menu – jeśli nie ma pomocy kuchennej do jego zadań będzie więc marynowanie mięs, przygotowanie warzyw na sałatki czy sporządzenie sosów.

Od momentu otwarcia punktu gastronomicznego bez względu na jego rodzaj zadaniem kucharza jest przyrządzanie zamawianych przez klientów potraw. Kucharz od początku do końca powstawania dania dba o jego należytą jakość – odpowiednie krojenie, obróbkę termiczną, doprawienie czy wreszcie podanie na talerzu.

 

Status społeczny kucharzy.

Kucharz to zawód, którego nie da się jasno sklasyfikować.

Jego status społeczny w dużej mierze zależy od renomy lokalu, w którym pracuje. Szefowie kuchni tych najbardziej uznanych to prawdziwe gwiazdy a klienci restauracji przychodzą, by skosztować właśnie jego dania. Ci najbardziej znani są niezwykle cenieni, szanowani i niejednokrotnie zapraszani do mediów.

Ich wypowiedzi stają się eksperckimi a porady są niemal na wagę złota. Część kucharzy z tych renomowanych punktów gastronomicznych prowadzi własne programy kulinarne, są zapraszani do programów śniadaniowych, w których dzielą się z widzami autorskimi przepisami.

Mistrzowie kuchni byli zresztą od zawsze nadzwyczaj szanowani – już na królewskich dworach traktowano ich z największymi honorami.

Rzecz ma się nieco inaczej jeśli chodzi o przeciętnych kucharzy albo przeciętne miejsce ich pracy. Jedno jest pewne – każdy kucharz na swój wizerunek pracuje osobiście, co więcej nie pracuje tylko dla siebie, bo to od niego i jego umiejętności zależeć będzie powodzenie całego punktu gastronomicznego, w jakim pracuje.

 

Plusy i minusy pracy kucharza.

Plusy zawodu kucharza:

  • Kucharz jest jak artysta – ma możliwość próbowania, eksperymentowania w kuchni
  • Dobry kucharz, o zdrowym podejściu do pracy może rozwijać swoją kreatywność
  • Możliwość zostania gwiazdą w swojej pracy – w przypadku gdy dania kucharz spotykają się z uznaniem ze strony odbiorców
  • Dużo podróży, obcowanie z naturą – to duża część pracy prawdziwych kucharzy

 

Minusy zawodu kucharza:

  • To przede wszystkim problemy zdrowotne – kucharze często narzekają na problemy z kręgosłupem i otyłość
  • Dług ścieżka kariery zarezerwowana dla najlepszych – aby zostać szefem kuchni najczęściej kucharz musi przejść przez wszystkie stanowiska w kuchni poczynając od pomocy kuchennej
  • Zazwyczaj szefem kuchni zostaje się po 8 – 10 latach pracy
  • Praca kucharzy przedstawianych w mediach mocno różni się od codziennej pracy 90% kucharzy: większość z nich jest bardziej menedżerami zarządzającymi budżetami i pomocnikami aniżeli wirtuozami kuchennymi
  • Obecnie ze względu na trudną sytuację gospodarczą więcej restauracji się zamyka aniżeli otwiera, przez co kurczy się rynek pracy dla kucharzy

 

 

Ciekawostki zawodu kucharz.

Najlepszy polski kucharz:

Kto jest najlepszym kucharzem w Polsce? Wydawałoby się, że któryś z tych znanych szerokiej publiczności z ekranu telewizyjnego.

Nic bardziej mylnego – ten zaszczytny tytuł należy do Wojciecha Modesta Amaro.

 

Restauracje z gwiazdkami Michelin w Polsce.

Polska przez wiele lat czekała na przyznanie oskara branży gastronomicznej – gwiazdki Michelin. W tym roku, jako pierwszej polskiej restauracji udało się to Atelier Amaro.

Ta wywodząca się z Warszawy restauracja (ulica Agrykola 1) informację o przyznaniu gwiazdy Michelin dostała od samego Rene Redzepiego – właściciela kopenhaskiej Nomy, która od lat święci triumfy w rankingu Michelin.

 

 

Powiązane artykuły:

 

, , , , , , , , , , , , ,